Güvenlik Toplantısı notları…

GÃœVENLÄ°K TOPLANTISI

23.02.2016 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısı,

“Güvenlik ve Artan hırsızlık olaylarına karşın alınacak önlem ve önerileri”

görüşmek amacı ile ÃœYELERE AÇIK OLARAK Bizim Konak’ta yapıldı.

Çağrımıza çok kısa sürede pek çok üyemiz ilgi gösterdi ve toplantıya
KomÅŸuluk BirliÄŸi Yönetim Kurulu’nun yanı sıra, Sayın Ãœyelerimiz; Halil Eralp, Seçkin Ä°kiz, Hasan Türkay, Mehmet Killi, Nur Boyacıgiller, GüneÅŸ Boyacıgiller, Serap KokuludaÄŸ, Hakan Senbir, Özgür Baykut,  Ömer Faruk Bayrakdar, Tuana Uçuk, Alican GebeÅŸ, Ayla Delin, Greg Delin, Elvan Erkman,
Ayşe Gezdur, Mete Soğuksu, Özlem Ersalman, Cenk Eroğlu, Efe Eroğlu,
Nazan Oflaz, Filiz Çakmakçı, Figen Cakcak, Oğulcan Coşkun, Günnur Üreten, Fethi İzan, Mustafa Yaman, Sami Köylügil,
Sarah Hatay, Ergin Çağlayan katıldılar.

Karşılıklı görüş alışveriÅŸinde bulunduk. En güncel sorunumuzun görüşüldüğü bu toplantıya katılamayan üyelerimiz için bir “bilgi notu” hazırladık ve Mart ayında yapılacak
Kooperatif 21. Genel Kurul Toplantısı’ndan evvel yol haritası oluÅŸturmak

ve bunu gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğimizi görmek amacı ile
bütün komşularımızla paylaşmaya karar verdik.

Siz Komşularımızın güvenlikle ilgili görüş ve önerilerini beklemekteyiz.

1-) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Nilgün Yamaner, resmi kurum yetkilileri ile yaptığı muhtelif görüşme bilgilerini özetledi. Zekeriyaköy’de, karakol yapılması için binleri bulan dilekçelerimiz etkili oldu ve İç Ä°ÅŸleri Bakanlığı
bir yıl evvel Zekeriyaköy’de karakol kurulmasına karar verdi.

Sorun, karakol yapılması öngörülen arsanın Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı’na ait olması ve bir karakol binasına veya karakol yapılacak bir yere  ihtiyaç olduÄŸu konusunda…
Bunun için muhtemelen Fen İşleri şantiyesinin olduğu yerde bir alan için Sarıyer Belediyesi ile Emniyet görüşmekteler. MOBESE kamera sistemi için fiber kablo döşeme maliyeti hem çok yüksek hem de
olay anında MOBESE merkezinden Zekeriyaköy’e müdahale edecek sistemin /mekanizmanın çok ağır çalışması ciddi bir sorun. Bu nedenle MOBESE için ısrar etmek sorunun çözümünü saÄŸlamayacak.

2-) Karakol binası olana kadar devriye hizmeti talebimizin karşılanmasında ülkedeki terör olayları nedeni ile yürütülen olağanüstü çalışmalar kaynaklı bazı zorluklar var.

  • Ä°stanbul’daki güvenlik güçlerinin  nerede ise % 75’inin güneydoÄŸu illerinde geçici görevle bulunması;
  • Ä°stanbul’da ve bölgemizde emniyetin mesaisinin ağırlıklı olarak, olası toplumsal veya terör eylemlerini önleme çalışmalarının alması; 
  • Sarıyer Ä°lçesindeki  Elçilik, Konsolusluk veya kamu binalarının korunması;

3-) Özel Güvenlik Şirketlerine bölge gezdirildi ve özellikle üyelerimiz için
“CAYDIRICI VE ACÄ°L DURUMLARDA DERHAL YANIMIZDA OLUNMASI” amaçlı
ve alternatifli teklifler alınması için görüşmeler yapılmakta olduğu anlatıldı ve bundan sonra da üyelerimizin önerileri dinlendi.

ÜYELERİMİZİN GÜVENLİKLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ AŞAĞIDA ÖZETLENMİŞTİR:

Sn. Elvan Erkman: Evlerine hırsız girdiÄŸinde, polise telefonda “evin içinde bir hırsız var” ihbarını yaptıktan sonra polisin 2,5 dakikada evlerine geldiÄŸini söyledi ve tekrar bu bölgeye Jandarmanın bakması talebinde bulundu. Ancak yeni yasal düzenleme ile mahalle olduÄŸumuz için burada Jandarma görev alamayacak…

Sn. Halil Eralp: Ä°ngiltere ve Amerika’da olduÄŸu gibi “Neighborhood Watch”  modelinin her mahallede kurulabileceÄŸi ve her akÅŸam belli üyelerin sırayla devriye gezebileceÄŸini söyledi. Aynı sokaktaki KomÅŸuların birbirini tanıması, birbirlerine telefonlarını vermesi, seyahate çıktıklarında birbirlerine haber vermesi, kendi sokaklarında gördükleri yabancı kiÅŸileri ya da araçları sormaları ve şüphe halinde polise haber vermelerini önerdi.

Sn. Cenk Eroğlu: Cumartesi günü saat 17-22 arası evinin soyulduğunu anlattı. Burada Mobese sistemi olmasını istedi ve en azından sokağımızdaki evlerimize kurulacak her sokağın başını ve sonunu görecek kameralar konulmasını ve bir network yapılmasını,
“BU SOKAK KAMERALARLA KORUNUYOR” yazısı asılmasını önerdi.

Sn. Mehmet Killi: Oturdukları çıkmaz sokaktaki evler evlerinin dışına sokağı aydınlatacak şekilde hareket sensörlü güçlü led projektör taktıklarını ve sokağın aydınlık olmasının caydırıcı olduğunu belirttiler.

Sn. Serap Kokuludağ: Orman yanı olan evlerinde üç kez hırsızlık olduğunu ve genellikle hırsızların evlere bahçe tarafından girdiklerin anlattı. Alınacak tedbirlere ek olarak hem orman hem de bahçelerin ve  sokakların daha iyi aydınlatılmasını önerdi.

Sn. Mete Soğuksu: Evlerindeki her türlü önleme rağmen teşebbüs halinde bir hırsızlık olduğunu anlattı. Hem özel güvenlik kurulması hem de polis karakolu için giderlerinin kooperatif tarafından karşılanacağı bir karakol binası önerisinde bulundu. Bir bina kiralanıp polise tahsis edilmesini söyledi.

Sn. Levent Hatay: Bu öneri üzerine “evini polise kiralayacak insan sayısının az olabileceÄŸi  ve en az 10 yıllık bir kira sözleÅŸmesi imzalamak için YK’nın yetkisi olmadığını dile getirdi.  Ayrıca üye olmayanların, üye olanların bütçesi ile saÄŸlanacak bir hizmetten faydalanamayacakları bir güvenlik modeli üzerine çalışıldığını dile getirdi.

Sn. Mete Soğuksu: Hem sadece üyelere açık bir güvenlik sistemine sıcak baktığını hem de karakol için girişimlerde bulunulması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi.

Sn. Özlem Ersalman: Caydırıcı önlemler alınmasını ve mahallelerin örgütlenmesini, komÅŸular arasında WhatsApp grubu kurulmasını, sokaktaki bir gönüllünün gece belli saatlerde mahallede dolaÅŸmasını ve Zekeriyaköy’ün giriÅŸ ve çıkış bölümlerine veya ayrılan bölgelere  kamera konulmasını  önerdi.

Sn. Hakan Senbir: Hırsızların her türlü güvenlik önlemi için bir çözümü olduğunu belirtti. Devriye aracı olsa  ve evlerdeki alarm , güvenlik alacağımız firmaları bağlansa;  polise haber gidene kadar devriye ekibi alarmdan haberdar olsa , hem daha hızlı müdahale olur, hem de bu çözüm  hırsızlar içinde caydırıcı olacaktır .önerisinde bulundu.

Sn. Güneş Boyacıgiller: Polise güvenilmesi gerektiğini ve mutlaka öncelikle Polisi çalıştırmak için uğraşılması gerektiğini ifade etti.

Sn. Mustafa Yaman: Plaka tanıma sisteminden bahsettiler. Zekeriyaköy’ün  giriÅŸ ve çıkışına bu sistem konulması yabancı bir araç köye giriÅŸ yaptığında bilgilerin devriye ekibe aktarılarak aracın takibe alınmasıni önerdi. EÄŸer özel güvenlik alınırsa,  ekiplerin silah taşıma ruhsatlı ya da UzakdoÄŸu sporlarıyla ilgilenmiÅŸ kiÅŸilerden oluÅŸmasını önerdi.

Sn. Mete Soğuksu: ise kendi evine girmeye çalışan hırsızların plakasını aldığını fakat plakaların sahte çıktığını dolayısıyla plaka tanıma sisteminin efektif olmayabileceğine dikkat çekti.

Sn. Seçkin İkiz: Devriye Ekibinin faydalı olabileceğini; ancak test edilerek doğru ekiple iyi hizmet alınmasının mümkün olduğunu ve bu hizmetin sadece üyelere yapılmasını önerdi..

Sn. Esra Bayraktar: Zekeriyaköy’ün çok karanlık ve sesiz olmasınının burasını hırsızlar için cazip yaptığını belirtti. Kendi sokaklarına, elektriÄŸini kendi evlerinden elektrik saÄŸlayarak, elektrik direÄŸi diktirdiklerini belirtti. Evlerinin önündeki yeÅŸil alanın aydınlatılmasını talep etti.

Sn. Fethi İzan: Evlerin özellikle kış bahçelerinin hırsızların kolayca girdiği yerler olduğunu belirtti. Zekeriyaköydeki film çekim ekiplerinden veya bazı inşaat vb de kontrolsüz işçi çalıştirmalardan çok rahatsız olduklarını ve şüphelendiklerini belirttiler.

Sn. Ayla Delin:  Üye sayısını sordu ve güvenlik çalışması/hizmetinden üye olmayanların da yararlanmasının adil olmayacağını vurguladı.

Sn. Ergin Çağlayan: Kooperatifin yöredeki en önemli STK olduğunu belirtti. Özel güvenlik hizmeti çalışmasının sadece üyelere yönelik bir sistem ile geliştirilmesinin Kooperatif Yönetimi için bir fırsat olduğunu ve aynen serviste olduğu gibi bu konudaki ayrışım yapılmasının Kooperatif Üyeliğinin daha da arttırılması için bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Diğer taraftan da Karakol kurulması çalışmasının da yürütülmesini istedi.

Sn. Filiz Çakmakçı: Kooperatif hırsızlık konusunda yaptığı çalışmaları duyurmuyor eleÅŸtirisinde bulundu ve “sadece “ÅŸu eve hırsız girdi ” denilip, üyelere hırsızlık önlemlerinin neler olduÄŸunu anlatan mailler atmayın. Bizleri yaptığınız görüşmelerden haberdar edin,  hatta her hafta attığınız saha planını bile atmayın ama bize yaptıklarınızı mutlaka anlatın.” dediler.

Sn. Yusuf Ziya Önder: Her ay Üyelere açık olarak yapılan yönetim kurulu toplantılarına bütün bir yılda ancak 8-10 üyemizin katıldığını ifade etti ve ancak sorun olunca bir araya gelmek yerine daha sık, görüş ve önerilerimizi paylaşmamız gerektiğini belirtti.

Başkan Yardımcısı Sn. Levent Hatay; Öncelikle şu ana kadar yürütülen çalışmaların 1.000 dönümlük bir yerleşkede hırsızlıkları önlemeye  yönelik değil, en ufak bir şüpheli durumda üyemizin evine 2-3 dakika içinde eğitimli, sirenli ve ışıklı bir araba ve hatta silahlı bir özel güvenlik ekibinin gelmesine yönelik yapıldığını ve böylece polis gelene kadar evin etrafında güvenliğin sağlanmasına yönelik bir plan olabileceğine dikkat çekti.  Üye olan ile olmayanların kesinlikle ayrıştırılmasına yönelik bir sistem kurgulandığını vurguladı.

Karakolun 3. köprünün açılması ile zaten mutlaka kurulacağını düşündüğünü belirtti ve karakol binasının kiralanmasının ve tahsis edilmesinin zorlukları olduğuna ve tekrar üye olmayanların da bu hizmetten faydalanacağına dikkat çekti.  Ayrıca genel kuruldan sonra mahalle bazında davetlerin yapılması ve komşuların birbirini tanımasına yönelik bir çalışma yapılmasının iyi olacağını belirtti.
Ayrıca iki hafta sonra Genel Kurul yapılacağına ve bu genel kurula güvenlik için ek aidat bütçesi ile gelineceÄŸini belirtti ve toplantıya katılan yaklaşık 50  kiÅŸiye güvenlik için ek aidat ödenmesini genel kurulda onaylayıp onaylamayacaklarını sordu – çoÄŸu katılımcı güvenlik için ek bütçe yaratılmasına olumlu yaklaÅŸtı.

Bir sivil toplum örgütü olan KomÅŸuluk BirliÄŸi Yönetimi’nde veya komitelerimizde yer almak isteyen komÅŸularımıza açık davet yapıldı.

Çok katılımcı görüşlerin paylaşıldığı bu toplantıya katılan ve ayrıca çeşitli onerilerini paylaşan bütün komşularımıza teşekkür ederiz…

Sayın KomÅŸularımız, “KOMÅžU DERGÄ°SÄ°” çalışmalarımızı ve Yönetim Kurulu’ndaki bütün görüşmeleri, resmi ve özel kurum ve kiÅŸilerle yapılan görüşme ve yazışmaları, eksiksiz olarak yayımladığımız, sizlerle paylaÅŸtığımız ortak platformumuzdur.
KATKINIZ VE KATILIMINIZ ÇOK ÖNEMLÄ° VE DEÄžERLÄ°…