Orada Bir Okul Var Yakında!

Öğretmenler Bizimle…

Yazdan kalma güneÅŸli, güzel bir akÅŸam üzeri, Bizim Konak’ın bahçesinde Zekeriyaköy Ä°lköğretim Okulunun müdürü ve öğretmenleriyle buluÅŸtuk. Mahalleli üyelerimizi de davet etmiÅŸtik tabii, öğretmenler tam kadroydu, üyeler iki elin parmakları kadar da olsa, toplantıya gelemeyen ama ilgisini esirgemeyen komÅŸularımızın katılımları bizi umutlandırdı. Sarıyer Belediye’sinden yetkililerin katılımı da toplantıya farklı bir deÄŸer kattı. Sivil toplum, yerel yönetim, okul yönetim ve öğretmenleri, Okul Aile BirliÄŸi el ele!

”Orada bir okul var yakında,

O okul bizim okulumuzdur!” yaklaşımımız buydu…

Toplantımız KomÅŸuluk BirliÄŸi BaÅŸkanı Nilgün Yamaner’in açılış konuÅŸmasıyla baÅŸladı.

Yarınları kuracak, 700 kadar çocuğumuzun eksiksiz çağdaş eğitim alması için, neler yapabileceğimizi konuştuk.

EÄŸitim ve öğretimin çocuÄŸun yaÅŸamında tuttuÄŸu yerden söz etmeye gerek bile yok, bunu hepimiz çok iyi biliriz…

Okul yıllarımızda yaşanmış, hayatımızı biçimlendiren anılar, taptaze aklımızdadır.

Şimdi yeni çocukların geleceğini biçimlendirecek, yeni deneyimler edinmeleri için seferber olmaya hazırız.

Yemyeşil çimenli, sakin arka bahçemizde, kare biçiminde kurulmuş ahşap masalar çevresine oturup, canlı bir tartışma başlattık. Müdürümüzün gözleri parlıyordu, öğretmen kadrosuna güveni tam, “Eğitim kalitesinde biz özel okullardan daha iddialıyız’’ diyen heyecanlı öğretmenler bu proje için bizi, biz onları motive ettik.

Okulun ihtiyaçları neler ?

Bahçedeki elektrik trafosunun okul bahçesinden gitmesi ve Ana sınıflar için bir baraka sınıf kurulması, Belediyemizin desteği ile ilk önce ulaşılabilecek bir hedef olarak görünüyor.

Sagem; gündüz bakım evleri Sarıyer Belediye’sinin sevdiÄŸi, baÅŸarılı olduÄŸu bir proje. Her mahalleye bir Sagem kurma yolunda ilerliyorlar, demek ki okulumuzda benzeri bir küçük yapı inÅŸa etmek mümkün. Bu konuda Belediyemizden destek görmeyi içtenlikle bekliyoruz. Gelelim imece yoluyla ulaÅŸmayı amaçladığımız hedeflerimize!

Hepsi birbiri kadar önemli dört proje şöyle belirlendi.

Kapalı Spor Salonu, Bilgisayar Sınıfı/Kütüphane, Çok Amaçlı Salon ve Fen Laboratuarı.

Önceliklendirelim desek de, her öğretmen kendi alanında içten, ikna edici konuşmalar yaptı …

” Beden EÄŸitimi çok önemli, bel kemiÄŸi 18 yaÅŸ öncesi geliÅŸimini tamamlıyor, çocukların spor yapması ÅŸart. GüneÅŸte terliyor, rüzgarda üşüyorlar, kapalı spor salonu, spor alışkanlıklarını saÄŸlıkla kazanmaları için gerekli.

Ayrıca bahçeye yumuÅŸak zemin, çadır salon gibi çözümler de geliÅŸtirilebilir…”

”Okula Çok Amaçlı Salon ÅŸart, tiyatro, film izleme, tartışma, münazara gibi konular onların sosyalleÅŸmesini, kültürlü olmalarını saÄŸlayacak. Önemli bir konuk çağırsak oturacak yer, tartışma yapacak salon yok”

”Bugün bilgisayarsız hiç bir ÅŸey olmaz! Çocukların teknoloji ile barışık geliÅŸmeleri lazım, ödevlerini araÅŸtırarak yapmayı öğrenmeleri, bilgi kaynaklarına,  dünyaya ulaÅŸabilen bireyler olmaları önemli.

Kitap okuma alışkanlığı da vazgeçilebilecek bir ÅŸey deÄŸil. DoÄŸru çeÅŸitlilikte eserlere ulaÅŸabilmeleri gerek.”

”Fen Laboratuarı onların bilime açık, deneyimleyen, sonucunu görerek öğrenen kiÅŸiler olarak yetiÅŸmeleri için elzem.

Bir çocuk en çok kendi deneyimiyle kalıcı bilgi edinebilir. Laboratuarın alt yapısıyla öğrencilerin kullanımına açık bir alan olması, fen biliminde ilerlemeleri için vazgeçilmez bir ihtiyaç.”

Karar… Hepsi doÄŸru! 

Önce dört ayrı çalışma grubu kurularak, ihtiyaçlar bir proje çerçevesinde tanımlanacak.

Çalışma grupları kendi içinde bir aylık sürede haberleşerek projelerin hayata geçmesi için gereken adımları belirleyecekler. Bütçe, ilişki kurulacak kaynak kişi ve kurumlar netleştirilecek.

Kasım başında çalışma grupları, projeleri Bizim Konak’ta sunarak birbirleriyle ve KomÅŸuluk BirliÄŸi üyeleriyle etkileÅŸim içinde olacaklar ve ilgili kampanyalar baÅŸlatılacak.

Bölgedeki diğer sitelerle iletişim kurularak katkıları sağlanacak.

British School gibi kurumların sosyal sorumluluk çerçevesinde katkıları istenecek (örneÄŸin; spor çadırı desteÄŸi) Öğretmenlerin bir isteÄŸi de; kağıt üzerinde kadroda beÅŸ adet görünüp, gerçekte bir tek kiÅŸi olan hizmet görevlisi eksiÄŸinin giderilmesi. KeÅŸke derler, bir kurum ya da kiÅŸi bir temizlik görevlisi için sponsor olsa, güzel okulumuzun bakımlı ve düzenli olması için, bu ne kadar önemli…

Çalışma grupları Komşuluk Birliği üyelerinden temsilciler ve öğretmenlerden oluşuyor. Müdür yardımcısı arkadaşlar bizimle birlikte koordinasyonda görev alacak. Grup isimleri şöyle;

 

Kapalı Spor Salonu Grubu                                       Çok Amaçlı Salon Grubu

Bilgisayar Sınıfı-Kütüphane Grubu                   Fen Laboratuvarı Grubu

 

Ayrıca 8. sınıflara kariyer planı sunumu ve Tülay Uyar katkısı ile müzik konusunda yetenekli öğrencilere burs gibi iş birlikleri ve desteklerin hayata geçirilmesi için çaba sarf edilecek.

Bu bir imece! Proje yazma çerçevesi kilit sözcükler;

“Ä°htiyaç/Amaç/Yöntem/Proje İçin Gereken Adımlar/Tahmini Bütçe Kalemleri/Ä°liÅŸki Kurulacak KiÅŸi ve Yerler/Zamanlama Planı”

Yerel Yönetim katkısı tanımlanmış projeye; inşaat, malzeme, yazılım, donanım kaynakların sağlanması biçiminde olabilir.
Bölgede yaşayan komşular ve üyelerimiz hem nakit, hem materyal hem fikir katkısında bulunabilir.
Bu çalışma ve girişimden heyecan duyan, katkı sağlayacağını belirten üyelerimiz de bir sonraki aşamada bizimle olacak.
Gerçekten istersek baÅŸarabileceÄŸimize olan inancımızla, dostlukla…

Çalışma Gurupları adına
KomÅŸuluk BirliÄŸi Genel Sekreteri Nesteren DavutoÄŸlu